På Aarhus Cyklebane træner man hver onsdag i sommermånederne. Indenfor de næste par år er det slut. Aarhus Kommune har nemlig besluttet, at den skal nedlægges.

Af Mikkel Kjær
Det kan være svært at se, hvor hårdt cykelryttere har det, når de kører. Det er kun de sammenbidte tænder eller det hårde tråd i pedalerne, der vidner om, at det gør ondt. En ung dreng trækker ud, slår i styret og ser frustreret ud. ”Jeg fik et dårligt gearskift”, siger han, mens han stiller sin cykel og tager en tår vand.
Syv unge mennesker kører på en lang række med præcis samme afstand mellem hjulene. Nogle meter bagved ligger det samme antal rytter, med den samme afstand mellem hinanden. Dagens første træningsøvelse. Hver onsdag i sommermånederne bliver banen brugt af børn og voksne til at forbedre deres evner indenfor banecykling. Det gør sig også gældende i dag, men snart er det slut.
Mulig cykeldød i Jylland
Tirsdag d. 30. august offentliggjorde Jacob Bundsgaard arkitekttegningerne til projekt Kongelunden. Et byudviklingsprojekt, der skal samle Aarhus de næste mange år. Her skal der blandt andet opføres et nyt stadion til AGF og et nyt atletikstadion, som skal placeres der, hvor Aarhus Cyklebane ligger i dag.
Smågrin, fjanten og uopmærksomhed fylder luften. De fjorten børn, der er mødt op til dagens træning, virker upåvirkede af situationen omkring lukningen af cyklebanen. ”Er I friske i dag”, spørger Johan Tiedemann Langballe. Han er en engageret træner, der bruger sine onsdagsaftener på at forme de næste cykeltalenter. Kommunens beslutning om at fjerne Aarhus Cyklebane ærgrer ham. Især når det kommer til talentudviklingen på længere sigt.
”Jeg håber ikke, at cykelsporten i Jylland bliver en død, men det bliver stærkt begrænset. Både for dem der allerede udøver det, men specielt på rekrutteringsfronten”, konstaterer Johan Tidemann Langballe.

En tur til Odense
333,3 meter måler den gamle cyklebane i Aarhus. Betonbanen, der bølger rundt i den ovale cirkel, har ligget her siden 1940. De 82 år på bagen kan ses på banen. Betonen har fået overfladiske revner. De hvide pletter på banen stammer fra reparation af huller. Aarhus Cyklebane er den eneste udendørsbane i Danmark. De resterende to indendørsbaner ligger i Odense og Ballerup.
”Der er fandeme langt til Odense”, konstaterer Henrik Post. Han er far til to af de unge ryttere, som bruger banen hver onsdag i sommermånederne. ”Jeg synes, der mangler et fast holdepunkt i Jylland, hvis man fjerner cyklebanen”, fortsætter han. Selvom forældre, trænere og baneryttere håber på et alternativ, så tegner det ikke sådan. I kommunens planer er der ikke en ny indendørs hal til banefolket i Jylland. I stedet er de ledende kræfter fra Aarhus Cyklebane blevet inviteret til dialogkaffe på rådhuset, hvor fremtiden skal diskuteres.
De unge ryttere konkurrerer ivrigt mod hinanden. De kører stærkt for at vise, hvem der er den bedste. ”KOM SÅ!”, råber Johan hver gang målstregen passeres. Udendørssæsonen er ved at lakke mod ende. Snart skal de til Odense og Ballerup for at træne over vinteren. Aarhus Cyklebane kommer til at stå ubrugt hen, mens den falmer et år mere.