I retssal nummer 7 sidder en ung mand i midt 20’erne. Det er ikke første gang, at han sidder i Aarhus byret. På trods af en kriminel fortid, så er tiltalte klar til at kommer videre. Det kan dog vare optil et år, da dommeren mener, at han først skal mentalundersøges.
Af Mikkel Kjær
”Ingen lov er så god at følge som sandhed”.
Og der er ingen tvivl om, at det er sandheden, der fylder retslokalet. Vi når knap nok at rejse os for dommeren, før den tiltalte erklærer sig skyldig i alle seks forhold. Dog med det in mente, at han ikke er enig i alle anklagepunkterne.
Det relative anonyme retslokale, med træbåse, praktiske kontorstole og en kvalmende gul væg, der står i skrap kontrast til den konservative indretning, er i dag fyldt med en dommer, to lægdommer, en forsvarer, en anklager og tiltalte.
Tiltalte er en ung mand i midten af 20’erne med libanesisk baggrund. Hans venstre ben ryster, da han bliver udspurgt af anklageren. Selvom han virker nervøs, så er retten ikke ubekendt for tiltalte. Han har førhen afsonet en ubetinget dom for røveri.
Tre gram hash, to kaffemaskiner og en p-vagt
Selvom der står ”indbrudstyveri” på skærmen foran retslokale nummer 7, så er det ikke det eneste forhold, som tiltale er anklaget for. Udover tre røverier i Bilka, hvor gevinsten var to flasker whisky og make-up til en veninde, så er tiltalte også anklaget for røveri af to industrikaffemaskiner, besiddelse af tre gram hash og trusler mod en p-vagt.
Anklageren har forberedt en række spørgsmål til tiltalte. Hvordan stjal du kaffemaskinerne? Puttede du whiskyerne i lommen? Var hashen til eget forbrug? Truede du p-vagten med at opsøge ham?
Så snart anklageren stiller tiltalte et spørgsmål, så er hans automatsvar ofte ”HVAD?!”. Først, virker det som et flabet modsvar, til den garvede anklager, men senere hen viser det sig, at tiltalte har en medfødt hørefejl, som gør, at han hører ekstremt dårligt.
Tiltalte forsøger at svare efter bedste evne. Kaffemaskinerne blev kun flyttet fra det ene rum til det andet, whiskyen blev puttet i lommen, hashen var til eget forbrug og han kaldte kun p-vagten for ”dit fucking svin”, hvilket overvågningsvideoen, fra p-vagtens kamera, også kan bekræfte.
En ny start?
På trods af en plettet straffeattest, så ligger forsvarer – en ung advokat iført jakkesæt – vægt på, at tiltalte er klar på en ny start. Tiltalte er kommet ud af sin kriminelle omgangskreds, han er flyttet udenfor Aarhus med sin kæreste og han forsøger, på trods af sin førtidspension, at få en aftale på plads med kommunen, hvor han skal arbejde et par timer om dagen hos en kammerat.
Det skal dog blive afgørende, at tiltalte har fået foretaget en personundersøgelse, som ligger vægt på, at krigsoplevelserne fra Libanon, har sat sine spor i tiltalte. Personundersøgelsen lægger også vægt på, at tiltalte har en IQ, som ligger væsentligt under middel.
Forsvarer og anklager er enige om, at en betinget straf vil være passende til den tiltalte. Det sker sjældent, at forsvarer og anklager er enige, fortæller forsvarer til tiltalte, da dommerne vurderer, hvordan straffen skal udmåles.
Dommeren kommer tilbage, alle rejser sig, hun er ikke enig. Dommeren mener, at der skal foretages en mentalundersøgelse af tiltalte. ”Forstår du, hvad det betyder?” spørger dommeren den tiltalte. Tiltalte nikker, med et tomt blik. Der kan gå op imod et år, før han kan få sin endelige straf. Et år til, at han måske kan starte på en frisk.